Chinees Nieuwjaar - Spring Festival


We zijn nu ongeveer een week of twee terug van ShiJiaZhuang in Hebei provincie waar we het Chinese Nieuwjaar vierden met één van Andrew’s studentes en een goede vriendin van ons. Haar Engelse naam is Rose.

Ik zal deze post onderverdelen naargelang de verschillende facetten van ons verblijf in plaats van een dag na dag verslag als dat van Harbin.

Reizen met de trein

Reizen met de trein is te allen tijde een avontuur in China, maar misschien nog het meest zo tijdens de dagen voor het Chinese Nieuwjaar. Het is alsof heel China samendringt om alle treinen te vullen. Iedereen is beladen met pakjes en alle soorten gedroogd voedsel voor de familie.
We konden pas op het laatste moment nog tickets bemachtigen omdat Rose een klasgenoot heeft en die heeft een vriend van wie de moeder op het treinstation werkt. Zoals je merkt zijn connecties in China van vitaal belang voor zowat alles.

Omdat het zo last minute was hadden we wel geen bed in dezelfde wagon op weg naar Shijiazhuang. We hadden voor de heenreis ‘hard sleepers’ geboekt. Dan heb je 6 bedden per segment, en 60 bedden per wagon. De bedden zijn steeds drie boven elkaar met een klein tafeltje tussen de twee stapelbedden. Het is er vooral erg krap, en het was er ook erg koud. Om 22 uur gaan de lichten uit, maar heel de nacht door blijf je de aankondigingen horen en speelt er muziek of Chinese komedie op de radio.
Andrew sliep op het onderste bed, dat iets comfortabeler had moeten zijn, ware het niet dat hij bij een familie sliep waarvan de zoon niet kon stilzitten en naast een deur die niemand sloot. 12 uur later kwamen we moe aan maar we mochten meteen een paar extra uur slapen.

Op de weg terug hadden ze voor ons ‘soft sleepers’ geboekt. Die zijn meer dan dubbel de prijs, maar er is ook een groot verschil in comfort. Hier heb je aparte ‘kamertjes’ met vier bedden – twee onder en twee boven. Er licht tapijt op de vloer, er staat een bloemetje op de tafel, je controleert zelf de lichten en het volume van de radio en er is verwarming. Als het niet voor het grote prijsverschil was, was de keuze snel gemaakt.

Ter informatie: hard sleeper bedden: 117-122¥, soft sleeper bedden 288-302¥. Verschil in prijs heeft te maken met positie van het bed (onderste bedden zijn duurder). De afstand was dezelfde.

Wonen

De Chinezen die wij kennen wonen over het algemeen vrij ruim. We hadden in het huis van Rose een eigen slaapkamer die aan haar gestorven grootmoeder toehoorde. Het appartement (de Chinezen wonen in appartementen, niet in huizen) heeft twee verdiepingen en twee badkamers. Het is qua decoratie eerder een samenraapsel van interessante spulletjes, maar dat is niet bij iedereen zo.

Het huis van Rose haar tante was ook groot en elegant ingericht. Ze wonen vooral ruim als je er rekening mee houdt dat het gemiddeld gezin uit 3 personen bestaat. De kinderen hebben regelmatig meer dan één slaapkamer ter beschikking.

Eten

Het traditionele voedsel tijdens Nieuwjaar is een combinatie van verschillende gerechten. Er is altijd meer vlees op belangrijke dagen, maar je hoort ook hele vis te serveren en natuurlijk dumplings. Dat is een soort Chinese ravioli met allerlei soorten verschillende vullingen. In de tijd dat we daar waren hebben we tot 8 keer toe dumplings gegeten, gekookt, gestoomd en gebakken in de pan. Vroeger verstopten ze in sommige dumplings munten. Als je die te pakken kreeg zou je in het volgende jaar geluk hebben (voor de Chinezen betekent dat vooral ‘rijk worden’). Nu verstopt de familie pindanoten, die zijn hygiënischer en tenminste eetbaar.

We zijn ook avontuurlijk geweest de laatste tijd. Op onze lijst van nieuw uitgeprobeerde soorten vreemd voedsel: (++ = heerlijk, + = lekker, 0 = smakeloos, - = ‘nee, dank u’, -- = ‘loop gillend weg’

· Eendenbloed +

· Maag van een schaap (de buitenkant) 0

· Maag van een vis +

· Gebakje met durian fruit ++

· Zijderups –

· Inktvis –

· Varkenspoot –

· Eendennek +

· Zeekomkommer ++ (de saus was heel lekker)

· Verschillende soorten moeilijk te omschrijven zeevruchten

· Sterke likeur waarin weekte … hou je vast … tijgerbeenderen en een giraf hoorn. Andrew’s mening: ++, mijn mening … moeilijk binnen te houden en onmogelijk ethisch te verantwoorden. WWF zou razend zijn.

En dit is qua eetgewoonten één van de conservatieve delen van China. In het Zuiden en het Westen eten ze ook nog slangen, kat, aap, enz. Maar dat zal iets zijn voor deze zomer, nietwaar mama?

Activiteiten

Het Chinese Nieuwjaar valt goed te vergelijken met Kerstmis en Nieuwjaar bij ons. Het is een soort combinatie van die twee feestdagen, die meestal een aantal dagen duurt. De voornaamste ingrediënten van een geslaagde viering zijn familie, teveel eten dat lang duurt, een show op tv die iedereen bekijkt (misschien bij ons niet echt zo belangrijk) en als activiteit hoogstens een wandeling in de namiddag. Wij gingen naar een bloemenmarkt waar ze een laatste uitverkoop hielden van alle soorten planten. We kochten er een klein plantje voor de familie en een klein bonsai boompje (camelia) voor onszelf. Ik onderhandelde zelf en het ging vrij goed!

Ook spelletjes zijn een traditioneel tijdverdrijf. We leerden het originele Mahjong (Majiang) spelen (met vier personen, doet beetje denken aan een mix tussen jokeren en poker) en Chinees schaken. Ondertussen ben ik al druk online aan het shoppen voor onze eigen sets zodat we druk kunnen oefenen.

De andere dagen waren zeer ontspannen met wat winkelen, een bezoek aan een prachtig ‘dorp’ met een groot aantal klassieke gebouwen en vooral nog veel meer eten. Ik heb Rose ook een beetje leren breien. De tijd vloog voorbij en we vertrokken terug met uitnodigingen voor volgende bezoekjes, om nog meer Chinees te oefenen en Andrew nog meer vol te proppen.

Vuurwerk

Niet te vergeten is natuurlijk het vuurwerk in China. Vele westerlingen vinden het eerder een teleurstelling, en dat was voor ons ook wel een beetje zo. Vuurwerk is ook voor de gewone Chinezen nogal duur, dus kopen ze niet de mooiste pijlen maar opteren ze voor vooral zeer veel ‘firecrackers’. Dat zijn de luide knallers die bedoeld zijn om de kwade duivels weg te jagen. Die worden niet alleen tijdens Nieuwjaar afgestoken maar ook voor huwlijken en andere speciale gelegenheden. Maar tijdens de Nieuwjaarsperiode zijn er wel wat meer dan op andere momenten. Je hoort de knallen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, meestal voor elke maaltijd, en dat voor ten minste een week.

Maar op de avond van Nieuwjaar, om 12 uur, licht de hele hemel ook op met prachtige kleuren. Zowat elke familie steekt vuurwerk af. Ze doen dat gewoon op straat, dus het is een beetje uitkijken geblazen, maar het betekent ook dat iedereen kan meegenieten van elkanders vuurwerk.

Gelukkig waren we zo moe dat we door het knallen door nog sliepen als roosjes. De volgende ochtend begon het knallen weer om 7:00, mooi op tijd voor het ontbijt.

We hebben een prachtige ervaring achter de rug. Wat we volgend jaar doen voor Nieuwjaar weten we nog niet, maar het staat wel vast dat in China blijven hoog op de lijst zal staan. Het is alsof er sterrenstof in de lucht hangt: je ziet overal lachende gezichten, alles wordt feestelijk verlicht en er hangen nieuwe kansen aan de bomen, rijp voor het plukken.

Guo Nian Hao! Gelukkig Nieuwjaar!

P.S. Ik wil ook even Nonkel Mark bedanken voor de tijd die hij nam om Oma alle foto's te laten zien! Xièxiè!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten